March 30, 2016

Cara Membuat Perfume Pot Pouri Sendiri



Assalamualaikum w.b.t




Waduh..waduh...di zaman yang dunia nak untung jer nie apa kata kita buat pewangi sendiri dirumah. Ala-ala pot pouri pewangi. Jimat pun jimat. Idea nak buat pot pouri nie bila ada bunga hidup lebih dekat rumah parent i lepas buat hantaran tunang adik i. So daripada membazir tak tentu pasal lebih baik kita buat sendiri pewangi ala-ala  bau-bauan wangian orang pengantin baru..kihkihkih.












Bunga-bunga nie kaklong i yang beli masa nak buat hantaran tunang adik, jadinya bunga-bunga yang die beli semuanyer bunga-bunga mahal. Sayang kalo nak dibiarkan begitu sahaja. Jadi apa lagi kita petik daun pandan dekat rumah i sekali dengan perfume yang ada kat rumah digunakan sepenuhnya. Perfume yg i guna pun yang murah-murah jer kalo guna perfume yang mahal rugi plak...(memang kes kedekut..hehehe). Cara yang mudah dan murah.









: bunga ros
: bunga kekwa putih
: daun pandan yang siap digunting halus
: perfume murah RM25.00 hajo







Kalo nak cari bekas nak pot pouri selalunya buat uncang dan gantung dekat mana-mana tempat yang kita nak. Tapi i nie jenis bukan la yang jenis kreatif, maka cari la bekas lain yang boleh diletak dalam bilik. So godek-godek kabinet nampak ada bekas nie. Balun je la pakai bekas kaca orang bagi daripada tak digunakan.







 










Masukkan kesemua bahan tadi dan spraykan minyak wangi tadi dan gaulkan rata. Nak lagi bauan tue kuat lei taruk air mawar dan pewangi bunga rampai pachovali (pewangi nie selalu jual dekat kedai india)










  









 Dah siap! maka pot pouri yang dah siap tadi bolehlah diletakkan di bilik atau diruangan lain yang kita nak rasa nak letak. Tapi kalo pkai bekas kaca macam i nie better letakkan ditempat yang tak mudah anak-anak kecik capai (takut pecah). 


Selamat mencuba semua!!








March 18, 2016

Version Pelekat Pada T-Shirt



Assalamualaikum w.b.t

  






Kowang penah tak bila time tido tiba-tiba 
bangun ada perubahan pada diri kowang. 







March 14, 2016

Lipstick + Lipsbalm = Revlon Balm Stain (My Favourite)



Assalamualaikum w.b.t




Part ini memang tak boleh tak sharing. Sebab i guna Revlon Balm Stain nie dah setahun lebih dan sangat best serta puas hati. Produk lip balm daripada jenama Revlon nie memang terasa bibir moist sangat, warna pun cantik, senang digunakan, bibir nampak berkilat dan berangin sebab ia berkonsepkan balm. Dalam masa yang sama kita rasa bibir kita nie dilindungi daripada kering.











Revlon Balm Stain ini ada banyak jenis warna seperti Adore, Charm, Cherish, Crush, Honey, Lovesick, Rendezvous, Romantic, Smitten dan Sweetheart. Semua warna lip balm nie cantik-cantik. Sampai tak tahu dah nak pilih warna apa. Tapi selalu kita akan sesuaikan dengan warna kulit bibir kita. Setakat nie i beli Lovesick, Rendezvous dan Romantic. Hah! memang ternyata bibir tue nampak cam artis korea walaupn bibirku ini tobal..hehehe.




: jenis warna Revlon Balm Stain





Selalu kalo kita pakai lipstick mesti ada jer tak kena. Guna lipstick biasa pastu nak kilat nak kena pkai lips glow. Tapi bila menggunakan Revlon Balm Stain ini jadi mudah dan cepat. Cantik pun cantik. Sining jer rasa bibir tue bila pakaikan dengan Revlon Balm Stain.





: Revlon Balm Stain





Kebanyakan Revlon Balm Stain ini ada jual dekat Watson dan Guardian. So setiap kali kunjung kat Watson atau Guardian mesti singgah tengok Revlon Balm Stain. Harga untuk lip balm nie dalam RM35++ (dah tak hingat). Revlon Balm Stain ini jenis bentuk macam chubby crayon so senang nak tenyeh dengan bibir kita.


























Nie plak rupa bibir i selepas menggunakan Revlon Balm Stain. Memang terbaik. Pasni nak pilih warna apa pula yer..mehehehe...wassalam







Romantic







 
Rendezvous








 
Love Sick


 

Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...