YuP

Cahaya

December 22, 2014

Farm In The City


Assalamualaikum w.b.t


Cuti sekolah u'alls bawak anak2 tersayang kat mane yer?...i? i?...hokey..nak pergi jauh cam tak de mood..nak pergi dekat kat mane plak nak bawakkan..time tengah2 lipat kain baju tue..husband i ajak tengok binatang sambil2 tue lei bagi binatang makan.




I jawap "kalo jauh2 sangat tak nak la"..tapi husband kata "tak jauh pun..dekat belakang GIANT Taman Equein..dalam hati i "ada ker taman binatang dekat belakang GIANT taman equein tue"...biar betui husband i nie...sampai tergelak2 sindir i dengan husband..husband i punya reaksi, biasala..diamkan ajer..point nyer tak nak gadoh dgn i...kihkihkih..





Sabtu tue kami sekuarga siap2 awal pagi nak pergi FARM IN THE CITY yang husband i kecoh sangat lei bagi binatang sendiri makan..yang tak tahan nye belakang giant taman equein..ok..dah siap2 tue menujulah destinasi kami ke sana..





Hamik eiko...memang ada farm in the city kat belakang giant heiko...hahaha...sibuk sangat kutuk husband sangat kan..toleh sebelah tengok muka husband senyum sinis kat i..ok..i kalah...anak2? dah tidur dalam kereta..jawapnyer memang kena kejutkan la kome2 tue..nsb bik tak mengamuk..tapi uwais cam mamai2 ckit..mungkin tertanya2 dalam hati dier.."kat mane ako nie"...hikhik




Tempat lorong jalan nak masuk kat parking tue lecak sikit so kitaorg decide parking kat luar jer la..tak jauh sangat pun nak jalan kaki. Mesti kowang tanya harga tiket kan..untuk makluman semua kalo harga pakej RM109 bagi family pakej..tak silap i 2 adult + 2 children, ada vouncher makan, kupon ride horse dan lain-lain lagi..tak bepa nak hingat {boleh large image kat bwh yer}










Kami tak amik family package sebab rugi..uwais dan uqayla tak entitled for children..so rugi dekat situ..jadinyer kami bayar untuk 2 adult + 1 children dan semuanya RM85..1 adult RM30 kalo children RM25..kami pun beli tuk kupon ride horse tuk umairah RM7..semuanya RM92..mahal sikit dari harga tiket zoo negara..tapi serius memang berbaloi..lei siap tunggang kuda kecik dengan bagi makanan pada binatang..tak kan ada istilah rugi la..






Nak habak kat kowang sepanjang berada kat farm in the city nie umairah sonok sesangat dapat main dan bagi binatang makan..uwais lak mula-mula hokey ...tiba2 kan mengamuk nak susu..tapi nsb bik sekejap jer gamuk dier tak sampai 5 minit..adik uqayla lak diam jer sebab dah mengantuk dan berpeluh tired..hehehe..tapi adik uqayla behave jer tak bising2..hehehe..







: dah nampak dah signboard tue


: comei masing2 yer posing



: turn ibu lak bergambar dgn ank2


: kagum ibu tgk anak ibu tak takut dengan binatang..

: besar btui turtle dinasour nie




Time amik gambar nie, i takut-takut nak dekat2...takut kena geget dengan turtle nie..nampak jer macam berani tapi penakut..hehehe






: uwais baru bgn tido dan takde mood nak tgkp gambar


: cuba memberanikan diri bagi makan dekat turtle besau nie..
dalam hati dupdapdupdap





: udak rapper dan hiphop ibu...kui3



: nama binatang nie tak silap i star turtle...






: alamak muka uwais lak tak nmpk dalam pic

: bersungguh2 tgk ank dara sowang  nie tgk turtle besau makan


: tgk anak bujang i yang pipi melenduk tue


: buah markisa




: aper yang dijenguk anak beranak nie












sewius sekilas pandang macam burung kakak tuaaa..tapi 2x pandang cam ayam pun hado..ermmm..first time eiko den tgk binatang nie...tue yg jakun ckit







kemudian sesi memberi burung makan..hokei i memang tak reti nak menyebut spesies burung nie..tapi burung nie kecik2 blako jer...kiut2 gtew...bila burung2 nie hinggap jer kat tangan memang rasa geli wei...ku tahankan jua rasa gelii geliman hitu...hehehe...tp time umairah dan uwais bg makan, terus semua burung2 nak hinggap kat tgn diaorg..hah!! apa lagi menjerit la umairah..yang uwais xmenangis tapi dia nak cengkam burung tue sampai mati...ayakkk..ganas benar anak bujang i












HaaaaH...yang nie lagi besh..konon nak tangkap gambar dengan burung merak..time nak tangkap tue lak burung merak tue bergerak..sekali tambahan dengan bunyi lalakan uwais yang dah tahap mengantuk tersangat...siap husband pujuk2 uwais tangkap gmbr dengan kami gak...dan hasilnya...amik!!! mulut segala harimau dah mengaum..hehehe...tapi sekejap jer melalak die...dah dapat susu terus senyap seribu bahasa.









: ayam KFC paling gemuk i penah jumpa








Kambing in the house..berani btui akak umairah bagi makan kat kambing..yang i dah takut2 sebabnye kambing2 kat situ sangat2 la agresif..tgk husband relax jer...over acting btui i nie.












"apa pandang2 ada hutang", kata rusa....."ada ako kisah", kata mak rusa...eh...eh...bukan i tau..nie ayat mak rusa, tuk pic kat bawah...suka2 kowang jer igt i nie mak rusa yer..








Nie memang tempat yang paling digemari anak2 i...rabbit farm



: gambar nie jer nampak gambar Shah Rukh Khan i..kiss ckit


: nie pekerja paling cemerlang bagi rabbit makan kangkung


cuba kowang teka apa yang uwais merungut dekat i...







hehehe...hokei la jawapan nyer die nak aiskrin con yang kat tgn i..nampak ajer udak kenshem bollywood i nie...tapi memang i dah spare beli aiskrim tuk die tapi yg jenis bekas punya..lg senang nak suap dan tak kotor kat baju die.



: sonok akk bagi rabbit makan yer


: eksion anak bujang dpt mkn aiskrim 


: akk dpt member korea..paham ker kak bahasa diaorg tue


: senyum lebar anak sulong dpt pegang rabbit

: pasan tak semua pkai baju frozen..hehehe

: ibu pantau dari jauh jer yer sayang






Lepas dah penat anak2 main rabbit kami tangkap ikan kat LONGKANG FISHING...tapi husband jer la yang excited tangkap ikan dalam longkang....eh...eh..eh...bukan longkang busuk yang dekat depan rumah kita tue yer adik2 semua...nie memang longkang harta karun punya yang diaorang cipta tuk kami2 nie tangkap ikan.







: tgk anak bujang, bukn die heran kalo kita suwuh tgkp gmbr...wt dunno jer die

: ya allah, cantik dan indah sungguh ciptaan Allah s.w.t..kalo jual nie kayo eiden!


: akk x-cited bagi ikan makan...

: ahhaha..tgk muka uqayla..dah cam sardin kena jemur kat matahari..penat yer sayang

: kalo nak tau yg bekas uwais pegang tu adalah bekas kedua..
sebb bekas pertama dier dh buang kat kolam ikan tue..bertuah btui ank bujang sowang nie.


: tak abis g anak dara nie bagi makan..yg xlarat nyer mulut





Tengok muka masing2...dah penat..pastu kena paksa dengan ibu nyer tangkap gambar...bila sowang dah tgk yang sowang plak teleng kepala dan sebaliknya..susah bebenar nak tangkap gambar artis yang tak diiktiraf nie.














Binatang yang paling i fobia selain daripada biawak..hokey...memang i trauma ckit dengan 2 spesies nie..hampir2 kena patuk dan geget..seram sejuk dibuatnyer...hingat hantu jer i seram sejuk...binatang nie lagi i seram sejuk bila ada depan mata.





Akak umairah dan abg uwais bila tengok dan main dengan anak ayam..siap pegang dengan wat bunyi ayam lagi tue..yang abg uwais asyik duk sebut "Kokkkk..KoooK" jer...mereka nie kalo ayam dah besar tau la...tapi anak ayam takpenah jumpa..tue yang jakun ckit anak2 i...bila i kata nie anak ayam..akak umairah kata bukan..ayam warna coklat dan besar bukan kecik..jenuh nak explain satu2 dengan akk...uwais nyer duk hangok2 jer kepala.













: kiut adik wat muka lagutu..suka tgk anak ayam

: sonok tgk anak ayam nak lepaskan diri dari tgn ayahnyer

: lepaskan anak aym semula sebelum anak2 i cekik2 anak ayam tue smpai mati.



Pekerja farm in the city nie suwuh i pijak telur burung unta untuk test betapa kuatnyer telur burung unta tue dari pecah..belum sempat nak pijak, dah ada ank cina yang pijak dulu...ermmm...takpe la amik telur burung unta then tangkap gambar jadi la.
: tgkap gambar dengan telur burung unta..besar bangat..




: uwais takut2 bergambar dengan iguana gergasi nie..berwarna warni iguana giant nie






Sonok anak dara tunggang ank kuda..mula2 takut, dah lama2 tue bila nak tangkap gambar sempat lagi pura2 senyum dan buat peace..peace...kacang peas..hehehe






Last but no least..posing maut dekat dengan dengan burung kakak tua...jenuh nak panggil uwais pandang depan tangkap gambar..ok...tue ajer..pasni nak pergi maner nyer...any suggestion