YuP

Cahaya

August 6, 2014

My Baby Solid Food (Up to 6 Month) - Version Oat Meal 1



Assalamualaikum w.b.t


Hari ini i nak sharing the simple menu resepi untuk baby2 kita yang mane nak up to 6 month punye menu...mana-mana ibu yang boring asyik bagi nasi kosong kat bayi je or plus dengan banana, kurma, lobak or anything else yang sesuai dengan pemakanan bayi mengikut chart food...so this time ibu-ibu blei gantikan dengan oat meal instant yang senang and mudah disediakan..tak payah beli yang nak kena rendam semalaman..tapi ada yang jenis Quick Cook brand Quaker punya..tue pun lei gak..



So oat meal instant jenama Quaker ini tak perlu rendam semalaman jer rendam dengan air panas sekejap n then uoll's blei blend dengan fruity yang anak uoll's suka contoh anak i sekarang nie blei dicampur dengan banana, kurma, sweet potato and avocado...tapi baru 3 ari starting bagi uqayla makan oatmeal..n then the result amat memuaskan sbb nanny ank2 ckp uqayla makan banyak and bekalan makanan yg i bawak tak ckup..walhal kalo i bawak puree or poridge + lobak paling banyak pun setengah bekas kecik ajer..



ok patah balik dengan menu oatmeal ni...once oatmeal dah kembang i campurkan dengan kurma atau banana (baru try 2 fruit nie jer..so far uqayla suka..mybe manis kot..tp xpe..manis2 buah bukan letak gula tau!!...belum sesuai g untuk perut bayi) n then this time i blend sampai hancur2..kalo dlu i tapis even bagi puree buah..sbbnye pewut uqayla masih baru nak terima dan belaja makan..memag wajib kne tapis wokeh..kalo tak tercekik anak kita..cian die..



Since  tomorrow uqayla (khamis nie) turning to 7 month barulah i berani blend hancur2 bagi lumat..memang Yummy~~~ melompat2 anak makan sebab sedap..kihkihkih (yang lompat2 n sengih2 tue memang peel uqayla kalo dapat favourite food die) tapi kalo tue jer anak kita suka n nak makan bagi jer la...


peringatan   *jangan paksa bayi anda kalo sesuatu makanan yang anda dah perkenalkan selama 3x tapi still menolak..cuba memperkenalkan kepada bayi anda makanan yang lain pula..sebb takut bayi anda akan give up n dah taknak cuba makanan lain plak coz mood feeling nak makan dah takde..ok* 


Bahan-bahan Oat Meal (campuran kurma)


  • Oat Meal (i pakai sukatan 6 sudu besar susu untuk 3 bekas kecik makanan uqayla)
  • 3 biji kurma (amik isi jer tau)
  • air panas (yang nie i agak2 jer janji oat meal tue sebati dengan rendaman air panas
  • 3 sudu kecil extra virgin olive oil



    : oatmeal yang dah direndam dengan air panas + kurma


    : nie plak campur dengan pisang

    : oatmeal + kurma yang sudah siap diblend hancur


    : dah siap blei la masukkan dalam bekas makanan ank..



    Cara-cara

    • Rendamkan oat meal tadi dengan air panas sehingga kembang
    • masukkan pula kurma n extra virgin olive oil..pastu blend sampai hancur..ok
    : yang nie i campurkan dengan pisang


    : nie i simpulkan dalam instgram i

    Senang n mudah ajer..selamat mengcuba!!!