August 24, 2009

sALam rAmaDhAN




ﺘﺎﻜﺮﺒﻮ ﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋ ﻢﻼﺍﻪ


Assalamualaikum..salam ramadhan kepada semua..harap2 bulan ramadhan nie penuh dengan keberkatan dan rahmat dari yg maha esa. Sudah masuk hari ke-3 kiter berposa so Amacam posa kali nie?kalo díkutkan posa2 tahun lps xbepa meriah sgt coz kami sekuarga xdpt pulang beraya kekampung oleh krn kakngah bersalin pada 30.9.2008 n sok nyer dah raya..so kami beraya di hospital. xp okey gak pengalaman pertama kali beraya dihospital Sg. Buloh sbb dapat mkn nasi beriani n ayam rendang. Tahun nie mak n ayah akan berangkat pergi ke haji so just keep waiting surat kedua dari pihak tabung haji utk confirmkan tarikh keberangkatan ke Mekah. Pelbagai karenah dan tanggungjawab yang harus dipikul oleh kami adik-beradik bila tiada ketiadaan orang tua kami selepas kedua ibu bapa berangkat ke Mekah. Xp alhamdulilah n insyallah segala rintangan dan dugaan dapat di atasi dengan baik..huhu..kali nie insyaallah kami akan pulang ke kampung halaman di Kuala Pilah walaupun atuk n wan sebelah mak n ayah dah tiada xp adik beradik mak n ayah masih ada menetap dikampung untuk kami sama2 berkumpul. Semalam hanya terawih di rumah sewa sahaja coz kawasan surau di Presint 9B, Putrajaya masih dalam pembinaan. Kadang2 sedih jugak tengok putrajaya punya perumahan, ye la kawasan perumahan besar2 nie pun xder SURAU..Dashyat x..walhal majoriti penduduk dikawasan perumahan teres yang saya diami adalah penduduk islam..nampak sgt pihak2 yang terbabit bgtu ambil sambil lewa hal2 yang cmnie. Kadang2 sedih gak..ader jgak tnya udak umah yang dah lama menetap kat cne, mmg dr dlu xder surau yang dekat tuk kami pegi. Harap2 la pihak2 berkenaan menitik berat soal2 keagamaan cmnie. Raya tahun nie xsempat nak tempah kain baju raya..nampaknyer kne beli gak la. Terpaksa la ajak fiancee beli baju raya kat PKNS Shah Alam. Tue pun kalo ader yang cantik2 n murah2 g. Rumah mungkin nak decorate ckit la g meriah g, cian gak ngok mama n papa n nak wat suprise ckit kat mama n papa...huhuh000. .So raya tahun nie xde kuih n muih dibuat dan hanya beli sahaja. Ader gak terpk nak wat kuih raya sendiri xp bukan g orang yang bertandang makan alih2 kuarga sendiri yang balun semua..hehehe..orang kater xlei nampk ckit ader kuih wat mesti abis punya. Penah gak member2 datang tnya 'maner kuih ko wat'..'ader xp kat kampung'..huhuuhu..slalu nyer maklong kat kampung yang rajin wat kuih n xlupa kalo we all pamily alik mesti ader rendang ayam, lemang, ketupat, kuih-muih along wat(anak maklong) n xlupa kuah kacang..kalo macam kat umah i slalunye mama akn masak nasi impit, rendang daging/ayam, kuah kacang n lontong utk dijamu pada pagi raya sebelum kami bertolak alik ke kampung. Xpenah g umah tunang di Segamat Johor time raya..sebab masing2 cbuk ngan program masing2 di ari raya n maybe raya yang kesepuluh baru lei alik kut..tue pun tgk keadaan semasa...hihihhi..kuarga fiancee kalo raya dier kater mak n ayah dier akn wat sate..ermmm...sedop eiiii...biasa la kat Kuala Pilah xwat sate kalo time2 raya nie..cbuk dok makan ketupat n rendang. Arinie xmanyak kerja yang nak kne wat. Bos nie cam tau2 je arinie kiter xder mud keje..pe2pun xberani nak kate coz bru kul 2.36pm n mane tau last2 minutes bru nak g keje, erm jawap nyer sok2 je la bru wat... **())~~




Trip Big Island, Johor 2017

  Assalamualaikum w.b.t   Semoga Allah s.w.t merahmati anda semua. Ramai yang tanya ‘bila ko nak update cite ko...